Duurzaam reize, we hebben het allemaal wel eens gehoord, maar wat betekent het om verantwoord te reizen, en wat zijn de voordelen van duurzaam toerisme? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om te overwegen bij het plannen van een vakantie. Of je nu naar het strand gaat, een naburige staat, of een natie op een vliegreis afstand, verantwoord op reis gaan moet altijd een onderdeel van het reis discours zijn.

Duurzaam reizen houdt in essentie in dat wanneer we gebieden bezoeken, we prioriteit geven aan het milieu, de lokale bevolking en hun culturen. Of het nu gaat om het verminderen van je ecologische voetafdruk of het respecteren van lokale gebruiken, duurzaam reizen stelt ons in staat om nieuwe dingen te ontdekken terwijl we aandachtig en respectvol blijven voor het milieu om ons heen.

Redenen om duurzaam te reizen

Verantwoord toerisme, bewust reizen en ethisch reizen zijn allemaal termen die worden gebruikt om reizen te beschrijven die zowel verantwoord als ethisch zijn. Het gebruik van de term “duurzaam” in de toerisme-industrie heeft een trend in gang gezet. Als bezoekers hebben wij de plicht ervoor te zorgen dat ons geld, onze tijd en onze inspanningen worden geïnvesteerd in de gemeenschappen die wij ten goede willen laten komen. Dat zowel het culturele erfgoed als de ecologie worden beschermd. Dat er rekening wordt gehouden met de toekomst van onze planeet. De manier waarop we reizen kan ons op mondiaal, lokaal en persoonlijk vlak ten goede komen.


Voordelen duurzaam reizen

Maar waarom zou je moeite doen om deel te nemen aan duurzaam toerisme? Afgezien van de voldoening te weten dat je activiteiten een goed verschil maken, zijn er nog een aantal andere voordelen van duurzaam toerisme die je in overweging zou moeten nemen. Toerisme is van nature een waardering voor de meest waardevolle aspecten van onze wereld: adembenemende landschappen, dieren, geschiedenis, cultuur en mensen. Toerisme kan de economie van een gemeenschap helpen opbloeien door goedbetaalde banen, zakelijke mogelijkheden en geld voor natuurbehoud. Het doel van duurzaam toerisme is de voordelen van het toerisme te verbeteren en tegelijkertijd de negatieve effecten ervan op plaatsen te verminderen. Bij het opzetten en beheren van toeristische activiteiten kan dit worden bereikt door: 

  • Het beschermen van natuurlijke ecosystemen, dieren, en natuurlijke hulpbronnen.
  • Authentieke bezoekerservaringen te bieden die traditie en cultuur waarderen en beschermen.
  • Gemeenschappen sociaaleconomische voordelen bieden door middel van werkgelegenheid en mogelijkheden om een inkomen te verwerven.

Het vinden van een duurzame vakantie

Ben je op zoek naar een duurzame vakantie maar weet je niet hoe jaan je zoektocht moet beginnen? Wij helpen je! Eerst en vooral moet je voor accommodaties kiezen die zich bezighouden met duurzame praktijken om ervoor te zorgen dat je verblijf op je bestemming geen negatieve invloed heeft. Daarnaast moet je bij het opzoeken letten op ‘red flags’ zoals afval of afvalwater problemen, en kijk of het duurzaam hotel dat je hebt uitgekozen open is over zijn inspanningen. Bekijk aandachtig wat de accommodatie  levert aan duurzame praktijkenen zo vind je het ideaal duurzaam hotel!